Snelle levertijd Gratis verzending vanaf €700,- Officiële dealer Klanten geven ons 4,8 / 5

Plafond planken

Bij plafondbekleding denken veel mensen aan verven of behangen. Maar het is ook mogelijk om je plafond te bedekken met planken. Dit zorgt voor een strakke, stijlvolle uitstraling. De planken kunnen van kunststof, hout of gips gemaakt zijn en kan je op meerdere manieren aan het plafond bevestigen. In onderstaande tekst lees je alles wat je moet weten over plafond planken.

Verschillende materialen

Zoals al even kort benoemd zijn er plafond planken beschikbaar van verschillende materialen. Dit zijn de verschillende materialen met hun eigen voor- en nadelen:

Houten plafond planken

Een van de meest populaire opties zijn houten plafondplanken. Doordat deze gemaakt zijn van natuurlijk materiaal, geeft het je plafond een natuurlijke en warme uitstraling. De voordelen van houten planken zijn dat ze warmte goed vasthouden en een positief effect hebben op de luchtvochtigheid in de ruimte. 

Florence-plafondpanelen
Plafond planken

Uiteraard hebben houten plafondpanelen ook nadelen. De grootste zijn dat ze kunnen krimpen of scheuren door temperatuurschommelingen en dat vochtige ruimtes kunnen zorgen voor een te hoge luchtvochtigheid. Voor een badkamer is dit dus niet de beste optie.

Kunststof plafond planken

Een andere optie die steeds populairder wordt is kunststof planken. Dit is niet voor niets, want ze brengen veel voordelen met zich mee.

Ten eerste zijn ze licht van gewicht, hierdoor is de montage niet lastig, dit kan gemakkelijk zelf gedaan worden. Ook zijn de planken vochtbestendig, daardoor zijn ze ideaal in badkamers en andere vochtige ruimtes.

florence_plafondplanken

Voor kunststof planken hoeven uiteraard geen bomen gekapt te worden, dit zorgt ervoor dat het een milieuvriendelijke optie is die jaren mee gaat.

Ook is deze optie stijlvol. De planken zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, texturen en tekeningen. Voor ieder interieur is er wel een geschikte plafond plank te vinden. Verder is kunststof relatief goed isolerend en houdt het geluid goed tegen. Zo heeft u minder last van luidruchtige buren.

Er zitten weinig nadelen aan kunststof plafond planken. De enige is dat de planken in het begin een specifieke geur kunnen afgeven.

Plafond planken van gips

Plafond planken van gips worden vooral in kantoorpanden gebruikt, dit komt omdat ze relatief goedkoop zijn en makkelijk in gebruik zijn. Ze wegen praktisch niks waardoor montage zeer eenvoudig is.

De nadelen zijn dat het verven van een gips plank niet altijd goed gaat, de verf kan vervagen. Ook is gips gevoelig voor vocht, dus ook niet ideaal voor badkamers en dergelijke.

Plafond planken binnen

Plafond zijn zeer geschikt voor binnen. In alle ruimtes in het huis kan je ze toepassen. Houdt er wel rekening mee dat u in de vochtige ruimtes kiest voor materiaal dat hiertegen bestemd is, bijvoorbeeld kunststof.

Florence-plafond-planken
Plafond planken bij KunststofPanelen.nl

Plafond planken buiten

Plafonds buiten krijgen te maken met verschillende weersomstandigheden. Van sneeuw tot aan regen. Warme en koude temperaturen. Wanneer u dus kiest om plafond planken buiten te gebruiken is het belangrijk om te gaan voor materiaal dat hier goed tegen bestand is. Het laatste wat u wil is dat u uw nieuwe plafond snel weer moet vervangen door rot of schimmel. 

Een zeer geschikt materiaal hiervoor zijn moderne kunststoffen. Deze zijn ontworpen voor de omstandigheden van balkons en carports. Ze zijn ongevoelig voor vocht en schimmelaantasting en zijn gemakkelijk schoon te maken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, met of zonder houtnerf, en zijn kleurvast. Met de bijbehorende start-, eind- en koppelprofielen kan snel en eenvoudig een egaal resultaat worden behaald. 

Onderhoud

Planken voor aan het plafond zijn makkelijk schoon te houden. Met een sopje komt u al een heel eind, net als bij een normaal plafond. Houdt er rekening mee dat je geen chemische of bijtende schoonmaakmiddelen gebruikt op de planken. Wanneer u dat wel doet kan de kleur gaan vervagen.

Omdat het plafond hoog zit kan het moeilijk bereikbaar zijn. een telescoopsteel is hiervoor een goede oplossing. Daarmee kunt u vanaf de grond gemakkelijk bij uw plafond. Hierbij is het belangrijk dat u niet teveel water gebruikt.

Verschillende kleuren

Plafond planken zijn beschikbaar in verschillende kleuren. Het meest populair zijn de witte planken. Deze zorgen voor een lichte ruimte met veel licht. Een witte plafond plank is vaak de keuze van mensen die hun binnenruimte groter en opener willen laten lijken, evenals van degenen die een indruk van netheid willen wekken. Naast wit wordt er vaak gekozen voor een plank in het zwart. Dit kan perfect bij je ruimte passen. In keukens, bij een zwarte keuken is dit een populaire keuze. 

Veel verschillende planken voor aan het plafond kunnen geschilderd worden. In dat geval kan je het schilderen in alle kleuren naar wens. Vooral de houten en kunststof planken zijn tegenwoordig goed te schilderen, voor gips planken wordt dit afgeraden.

Waar kan ik plafond planken plaatsen?

Plafond planken kunnen in principe in alle ruimtes in het huis geplaatst worden. Zowel in de slaapkamer als in de woonkamer. Zelfs in de badkamer kunnen plafondplaten geplaatst worden, zorg er dan wel voor dat het vochtvrije planken van bijvoorbeeld kunststof zijn.

Ook buiten het huis kunnen plafondsystemen aangebracht worden. Onder een overkapping of een veranda zijn de planken goed te gebruiken. Denk er hierbij wel aan om materiaal te gebruiken dat weersbestendig is.

Wat zijn de beste planken voor aan het plafond?

Wat de beste plafond planken zijn is moeilijk antwoord op te geven, dit verschilt namelijk per persoon. Over het algemeen hebben planken de meeste voordelen. Deze zijn namelijk duurzaam, onderhoudsvrij en weersbestendig. Als u een natuurlijk materiaal erg belangrijk vindt dan is dit voor u waarschijnlijk niet de beste keuze maar kunt u beter kiezen voor hout.

Wat zijn de goedkoopste plafond panelen?

Over het algemeen zijn planken van gips het goedkoopste in aanschaf. Deze zien er echter niet het meest stijlvol uit in de woning en worden daarom ook vaker gebruikt in kantoren. Kunststof planken zullen in aanschaf wat duurder zijn maar hebben amper onderhoud nodig. Het kan op lange termijn dus het goedkoopste zijn om voor kunststof te gaan.

10 JAAR

Garantie op alle producten

GRATIS VERZENDING

Vanaf € 700,-

100% ORIGINEEL

Officiële Heering dealer

Voordelen KunststofPanelen.nl

✓ Gegarandeerd lage prijzen
✓ Razendsnelle levertijden
✓ Zowel particulier als zakelijk
✓ Gratis verzending vanaf € 700,-
✓ Officiële dealer

Over ons

Ons verhaal
Neem contact op
Veelgestelde vragen

KunststofPanelen.nl is een handelsnaam van Bouwmarkt Nederland BV (KVK 90568974)


Keizersgracht 391a
1016EJ Amsterdam
verkoop@kunststofpanelen.nl

Interessante pagina’s

Certificaten en merken

heering logo keralit logo dubo logo komo logo vca logo ssl logo recycle ideal logo