Snelle levertijd Gratis verzending vanaf €700,- Officiële dealer Klanten geven ons 4,8 / 5

Plafondplaten

Wilt u uw plafond renoveren met plaatmateriaal? Dan heeft u de keuze uit diverse materialen. Een voorbeeld hiervan zijn plafondplaten. Met plafondplaten bekleedt u het plafond.

Plafondplaten kunt u op meerdere manieren bevestigen aan het plafond en ze zijn vaak gemaakt van kunststof, hout of gips. Wanneer deze platen bevestigd worden met behulp van een ophangsysteem, dan spreken we van plafondplaten voor in een systeemplafond. Worden de platen met behulp van een regelwerk tegen het bouwplafond bevestigd, dan spreken we van kant-en-klare plafondplaten. 

Materiaal verschillen bij plafondplaten

Plafondmateriaal is vaak gemaakt van gips, hout en kunststof. Genoeg reden dus om hieronder de voor- en nadelen van elk van deze materialen op een rijtje te zetten. 

plafondplaten
Plafondplaten

Voordelen van plafondmateriaal van gips

 • Eenvoudig in gebruik
 • Relatief goedkoop
 • Isolerende plafondplaten
 • goed te gebruiken voor geluidisolatie

Nadelen van plafondmateriaal van gips

 • Verf vervaagt in de gipsplaat
 • Gevoelig voor vocht in huis

Voordelen van plafondmateriaal van hout

 • Houd warmte goed vast
 • Positieve impact op luchtvochtigheid
 • Invloed op akoestiek van de ruimte
 • Geeft warme uitstraling aan interieur

Nadelen van plafondmateriaal van hout

 • Plafondplaten krimpen of scheuren door temperatuurschommelingen
 • Vochtige ruimtes kunnen zorgen voor een te hoge luchtvochtigheid

Voordelen van plafondplaten van kunststof

 • Licht van gewicht
 • Vochtbestendig
 • Milieuvriendelijkheid
 • Isolerend
 • Niet slecht geluiddicht kwaliteit
 • Een enorme selectie tekeningen en texturen, waarmee u het interieur in elke stijl kunt ordenen
 • Eenvoudige installatie, die bijna iedereen aankan
 • Lage prijs

Nadelen van plafondplaten van kunststof

 • In eerste instantie kunnen de panelen een specifieke geur afgeven

Plafondplaten systeemplafond

Plafonds die zijn samengesteld uit delen die een raster vormen, worden systeemplafonds genoemd. De afmetingen van het raster zijn dezelfde als die van de Systeemplafond platen. Een systeemplafond wordt gecreëerd door plafondplaten in een raster te plaatsen. Ophangdraad of snelhangers worden gebruikt om de profielen aan het systeemplafond te bevestigen. Hierbij zijn de platen in de kleuren wit en zwart ontzettend populair. 

florence-plafondplaat-hollandkunststof

Wat de platen voor een systeemplafond nog meer ongelooflijk populair maakt, is hun sterke prijs-kwaliteitverhouding en hun enorm akoestisch comfort. De akoestische eigenschappen van platen voor een systeemplafond maken het namelijk gemakkelijk om u te concentreren en verbaal te communiceren op plaatsen zoals kantoren, gangen, technische ruimtes en vergaderzalen.

Kant-en-klare plafondplaten

Met kant-en-klare plafondplaten worden exemplaren bedoeld die onmiddellijk klaar zijn voor gebruik. Door gebruik te maken van kant-en-klare producten kunt u dus al binnen één dag genieten van uw nieuwe plafond. De schroeven zijn niet zichtbaar, wat betekent dat u geen tijd hoeft te besteden aan het vullen van gaten, gladmaken en schuren. Kortom, de toplaag is klaar voor gebruik en het schilderen van de tegels achteraf is niet nodig. Bovendien zijn ze snel, gemakkelijk en zonder droogtijd te installeren. Dit maakt kant-en-klare plafondplaten ideaal voor renovatie- en nieuwbouwprojecten.

Vochtbestendige plafondplaten

Zowel hout als gips zijn geen vochtbestendige plafondplaten, die van kunststof zijn dat wel. Een voorbeeld zijn plafondpanelen van Florence. Zo zijn kunststof plafondpanelen van Florence de perfecte oplossing voor het wegwerken van leidingen en bedrading, maar ook voor het aanbrengen van spotjes. Bovendien zijn de panelen bij uitstek geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. Dit komt doordat het hoogwaardige kunststof en de vochtbestendige toplaag ongevoelig zijn voor vocht en schimmels en daardoor kleurecht blijven.

Isolerende plafondplaten

Hout, gips en kunststof hebben allemaal een isolerende werking en kunnen daarom dienen als isolerende plafondplaten. U voorkomt warmteverlies door een plafond te isoleren. Omdat warme lucht opstijgt, gaat er bij een niet geïsoleerd plafond veel warmte verloren. Daarnaast vermindert u met het isoleren van een plafond veel geluidsoverlast, waardoor uw wooncomfort nog meer toeneemt. Kortom, isolerende plafondplaten zorgen ervoor dat u minder overlast ervaart wanneer er mensen in de ruimte boven u lopen of praten. Daarnaast heeft het isoleren van het plafond als voordeel dat de ruimte de warmte beter vasthoudt, wat weer scheelt in de stookkosten.

Afmetingen plafondplaten

Om een goed idee te krijgen van hoeveel plafondmateriaal u nodig zult hebben, is het natuurlijk belangrijk om de afmetingen te weten. Plafondplaten zijn er in veel verschillende merken en materialen. Het gevolg hiervan is dat plafondpanelen in een groot aantal verschillende afmetingen verkrijgbaar zijn, zodat een ieder voorzien kan worden. Wij van KunststofPanelen.nl verkopen Florence producten. De standaard afmetingen van Florence voor binnen zijn 250×10 mm. Daarnaast zijn de Florence plafondplaten voor buiten standaard 250×16,5 mm.

Plafondplaten keuken

U bent misschien toe aan een nieuw plafond in uw keuken. Gips en hout zijn geen goede materialen om hiervoor te gebruiken vanwege de nadelen die ze met zich meebrengen. Kunststof plafondmateriaal daarentegen kunnen een goede oplossing zijn en bieden ook veel voordelen.

Zo zijn plafondplaten in de keuken bestand tegen vocht en temperatuurwisselingen. Daarnaast zijn kunststof plafonds in de keuken kleurecht, vormvast en zeer duurzaam. Tot slot is het installeren van een kunststof plafond in de keuken ongelooflijk eenvoudig, waardoor er bij de montage nauwelijks sprake is van problemen. 

Florence-plafondpanelen-en-platen
Plafondplaten bij KunststofPanelen.nl

Kantoor plafondplaten

Als uw kantoor een nieuw plafond nodig heeft, zijn er veel verschillende materialen en opties om uit te kiezen. Het vinden van de ideale plafondpanelen is niet eenvoudig door het grote aantal merken, zoals Florence, en materialen, zoals kunststof. Toch is het belangrijk om op zoek te gaan naar de ideale platen. Dit komt omdat het gebruik van plafondplaten toekomstige problemen helpt voorkomen.

Zo kunt u er bijvoorbeeld voor zorgen dat het lawaai van de bovenverdieping uw werknemers niet hindert. Daarnaast kunt u het kabelnetwerk van uw computernetwerk gemakkelijk uitbreiden en onderhouden of repareren. In geval van brand of een lekkage van de bovenburen bijvoorbeeld, kunt u de beschadigde plafondplaten gemakkelijk repareren.

Plafondplaten schoonmaken

Het is niet moeilijk om de panelen op uw plafond schoon te houden. Een spons, wat water uit de kraan en een licht sopje, net als bij een normaal plafond, volstaan. Gebruik nooit chemische of bijtende schoonmaakmiddelen, dit kan er namelijk voor zorgen dat de kleur vervaagt. Gebruik ook niet te veel water, zorg ervoor dat uw spons volledig is uitgewrongen.

Bij het onderhoud van plafondpanelen is het van cruciaal belang om de juiste houding aan te nemen. Als het om veiligheid gaat, moet u geen overhaaste beslissingen nemen, zelfs een kleine misstap kan grote gevolgen hebben. Indien nodig kunt u het plafondmateriaal vanaf de grond reinigen met behulp van een telescoopsteel.

Plafondplaat zwart

Een plafondplaat in het zwart ook wel antraciet (Renolit) genoemd kan ongelooflijk mooi zijn en bij uw plafond passen. Ongeacht of u zwarte platen nodig heeft voor een keuken of voor een nachtclub. Er zijn veel verschillende soorten met verschillende kenmerken. Zo is een plafondplaat in het zwart vochtwerend voor in de keuken en geluiddempend voor bijvoorbeeld een discotheek of bioscoop. Klik hier voor meer informatie over een plafondplaat in het zwart.

Florence-kleuren-plafondplaten
Verschillende kleuren plafondplaten van Florence

Plafondplaat wit

In aanvulling op een plafondplaat in zwart, is een plafondplaat in wit ook ongelooflijk populair. Een witte plafondplaat past goed in een lichte ruimte, waardoor hij niet opvalt. Opgemerkt moet worden dat dit vaak de keuze is van degenen die hun binnenruimte groter en opener willen laten lijken, evenals van degenen die een indruk van netheid willen wekken. Qua kleur is plafondmateriaal het populairst in wit en zwart, maar ook de kleur crème is erg gewild. Klik hier voor meer informatie over een plafondplaat in het wit.

Plafondplaten buiten

De wisselende omstandigheden van warmte, vorst en vochtigheid belasten de plafonds in de open lucht. Daarom is het van cruciaal belang materialen te gebruiken die hiertegen bestand zijn zonder dat ze veel onderhoud vergen. Moderne kunststoffen zijn ideaal voor deze toepassing. Moderne kunststoffen, zoals die voor het buitenplafond van Florence worden gebruikt, zijn speciaal bedoeld voor veranda’s en carports. Ze zijn bestand tegen vocht en schimmels, en ze zijn eenvoudig schoon te maken. Ze zijn er in verschillende tinten, met of zonder houtnerf, en zijn kleurecht. Een strak resultaat is snel en eenvoudig te realiseren met de bijbehorende begin-, eind- en koppelprofielen. In de meeste situaties kunt u de panelen probleemloos monteren, dat komt doordat ze 250 mm breed en 6 meter lang zijn.

Akoestische plafondplaten

Plafondmateriaal kan dienen als geluidsabsorberende plafondplaten. Geluidsabsorberende plafondplaten worden ook wel akoestische platen genoemd. Deze bestaan uit een kunststof plaat die aan het plafond wordt gehangen of gelijmd. Het doel van deze plaat is ervoor te zorgen dat het geluid doorloopt tot in de kern van de plafondplaat. Dit resulteert in een maximale absorptie van hinderlijk geluid.

Veelgestelde vragen

Bestaan er ook zwarte plafondplaten?

Plafondmateriaal in de kleur zwart is erg populair. Wij van Bouwmarkt Nederland hebben dan ook niet voor niets zwart plafondmateriaal in ons assortiment opgenomen. Behalve dat zwarte plafondplaten erg populair zijn, maken ze de kamer ook intiemer, gezelliger en modieuzer. Hoewel u misschien niet aan zwart denkt wanneer u aan “gezellig” denkt, zorgt een zwart plafond ervoor dat de kamer lager en dus kleiner lijkt. Vooral voor grote kamers is zwart een uitstekende keuze. Als uw woonkamer een verlaagd plafond heeft, is zwart niet de ideale kleur om te gebruiken, omdat het plafond hierdoor nog lager lijkt.

De woonkamer is een uitstekende plek om nieuwe woonideeën uit te proberen. U heeft ongetwijfeld veel tijd en aandacht gestoken in het inrichten ervan, het kiezen van de perfecte inrichting en het creëren van de juiste ambiance. Als u kiest voor een zwart plafond, maakt u een sterke en ongewone keuze. Het eindresultaat is strak en trendy, waardoor u versteld zult staan. Een mooie, sombere en serene uitstraling kan ook worden bereikt door het plafond in een zwarte kleur te schilderen.

Wat zijn vochtwerende plafondplaten voor de badkamer?

Systeemplafond platen zijn verkrijgbaar in veel verschillende materialen. Van deze materialen zijn er slechts enkele vochtbestendig. Een merk plafondplaten dat vochtbestendig is, is Florence. De vochtbestendige plafondplaten voor de badkamer van Florence zijn zeer geschikt voor gebruik in vochtige binnenruimtes. Bovendien is de toplaag gebruiksklaar, dus achteraf schilderen van de tegels is niet nodig. Ook is de plaat gemaakt van kunststof, waardoor het naast vochtbestendig ook nog eens duurzaam is.

Kunnen plafondplaten in de woonkamer?

Uw woonkamer is waarschijnlijk een plek waar u en uw gezin veel tijd doorbrengen. Het is de plek waar u samenkomt om naar uw favoriete spelshow te kijken of lekker tegen elkaar aan te kruipen en een film te kijken. Het is ook een plek waar u urenlang uw kinderen kunt zien spelen en hun omgeving kunt zien verkennen. Als uw woonkamer er daarentegen niet aantrekkelijk uitziet of te rommelig is, kan de hele ruimte koud en onwelkom aanvoelen. Systeemplafond platen zijn een van de meest kosteneffectieve en aantrekkelijke methoden om uw woonkamer te renoveren. Plafondplaten kunnen natuurlijk gemakkelijk in de woonkamer worden aangebracht.

Bieden jullie plafondplaten 60×60, 60×120 of 120×60 aan?

KunststofPanelen.nl biedt geen systeemplafond platen aan in de afmetingen 60×60, 60×120 of 120×60.

Kan een plafondplaat in combinatie met een lamp?

De ideale oplossing voor een strak uitziend plafond is het gebruik van een plafondplaat. Door de plafondplaat op de juiste manier te monteren kan deze gecombineerd worden met meerdere lampen. Belangrijk hierbij is dat de bedrading netjes centraal wordt gehouden om het geheel er zo netjes mogelijk uit te laten zien.

10 JAAR

Garantie op alle producten

GRATIS VERZENDING

Vanaf € 700,-

100% ORIGINEEL

Officiële Heering dealer

Certificaten en merken

heering logo keralit logo dubo logo komo logo vca logo ssl logo ideal logo